باریت

مشخصات باریت

باریت ترکیب طبیعی سولفات باریم به فرمول BaSO4 می باشد که به نام Heavy Spar نیزشناخته می‌شود که جزو گروه سولفاتها می‌باشد. نام باریت از واژه یونانی barys به معنای سنگین و به دلیل سنگینی ویژه و بالای آن گرفته شده است. سیستم تبلور آن ارتورومیک می‌باشد. مهمترین کانیهای باریم‌دار عبارتند از: باریت  (BaSO4) و ویتریت (BaCO3). میزان فراوانی باریت بیشتر از ویتریت است. باریت در طبیعت به صورت رگه‌ای ، لایه‌ای و بر جای مانده یافت می‌شود. باریت منبع اصلی تهیه باریم است. باریت در مجتمع معدنی مهدی آباد عمدتاً به رنگ های قهوه ای ، خاکستری و سفید دیده می شود.

تاریخچه
محلولهای گرمایی و ماگمایی که ترکیبات شیمیایی خاصی دارند در گسل‌ها ، شکستگیها و فضای خالی بین ذرات و قطعات سنگ به تشکیل باریت منجر می‌شوند. همراه بعضی از کانسارهای گرمایی نقره ، سرب ، روی و فلوریت باریت نیز دیده می‌شود.  باریت برای اولین بار در رومانی کشف شد.

سنگ ميزبان كانسار مهدی آباد، سنگهاي کربناتي كرتاسه زيرين، شامل سه سازند سنگستان، تفت، و آبكوه می باشد. سازند سنگستان با سازند تفت پوشيده مي شود. سازند آبكوه در بخش بالايي روي سازند تفت قرار مي گيرد. ساختار ماده معدني در كانسار مهدي آباد به صورت ناوديس بزرگي با راستاي شمالي ـ جنوبي است و به وسيله گسلهاي متعددي، دستخوش تغييرات فراواني شده است. از مهم ترين اين گسل ها، گسل تپه سياه است که احتمالا همزمان و پس از ته نشستي فعال بوده است.

ماده معدنی باریت در مجتمع معدنی مهدی آباد بر اساس وزن مخصوص در دامپ های مختلف تقسیم بندی شده است.

کابرد

باريت کاني حياتي در صنعت حفاري نفت و گاز محسوب مي‌گردد. باريت به دليل وزن مخصوص بالا ، سادگي مصرف در حين کار ، خنثي بودن از نظر شيميايي ، نرمي و مناسب بودن از نظر قيمت ، در گل حفاري مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در حفاريهاي عميق براي نفت و گاز در روش روتاري و در مناطقي که فشار گاز يا مايع از پايين زياد مي‌باشد براي سونداژ نياز به يک محصول سنگيني مي‌باشد که ضمن چرخش از خروج مواد و جلوگيري و فشار آن را کنترل کند. به خاطر شرايط مناسب باريت در اين مورد از آن استفاده مي‌گردد. در اين حالت پودر باريت به محلول معمولي آب و گل رس اضافه مي‌شود. به خاطر خواص مفيد اين مخلوط مانند سنگيني خنثي بودن از نظر ترکيب شيميايي و تميز بودن، بسيار مورد پسند مي‌باشد. محصولات باریت این مجتمع عمدتاً جهت استفاده در صنایع نفتی به فروش می رسد.

دیگر مصارف باریت به عنوان روکش و پوشش لاستیک سازی و سیال کننده رنگ، شیشه سازی، صنایع رنگ سازی ، پلاستیک ، کاغذ و… می باشد.

اطلاعات ایمنی(باریت)

کمک های اولیه بهنگام مواجهه:

در صورت تماس:
چشمی: به سرعت شستشو با آب
پوستی: شستشو با آب و صابون
تنفسی: استفاده از تجهیزات تنفسی (رسپیراتور)

بلعیدن: انجام فوریت های پزشکی