بزرگترین معدن باریت کشور در مهریز نیازمند احداث کارخانه فرآوری

'امین صفری' روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: مجموع ذخایر باریت کشور حدود ۱۰ میلیون تن است و معدن باریت مهدی آباد مهریز با داشتن ۱۱۳ میلیون تن بزرگترین معدن باریت کشور است.
وی با اشاره به اینکه باریت بیشتر در صنعت استخراج نفت استفاده می شود وجود کشورهای نفت خیر حاشیه خلیج فرس را بهترین مقصد برای صادرات باریت مهدی آباد مهریز اعلام کرد.
مدیر عامل معدن سرب و روی مهدی آباد مهریز اظهار داشت: احداث یک کارخانه فرآوری باریت در این شهرستان برای استفاده اقتصادی هر چه بهتر از این ذخایر گران بهاء از خام فروشی جلوگیری می کند.
صفری گفت: چنانچه معدن مهدی آباد معدن سرب و روی نبود قطعا یک معدن باریت بزرگ کشور و جهان به حساب می آمد و باید از این ظرفیت استفاده ممکن را برد .
وی با اشاره به اینکه کشورهای نفتی حوزه خلیج فارس هم اکنون باریت مصرفی خود را از کشورهای هند و چین و مالزی تامین می کنند اظهار داشت: معدن باریت مهریز یک فرصت ایده آل برای سرمایه گذاری بشمار می رود.
این مسوول ادامه داد: با توجه به ذخایر موجود در معدن سرب و روی و باریت مهدی آباد می تواند سالانه یک میلیون تن خاک مصرفی کارخانجات فرآوری باریت را تامین نموده و این یک فرصت مناسب برای سرمایه گذاری و بازاریابی ارزشمند است.
اولین فعالیت اکتشافی انجام گرفته در معدن مهدی آباد به سال ۱۳۲۹ باز می گردد که توسط شرکت پرژام انجام گرفته است، نتیجه بررسی های ناشی از فعالیتهای ۱۰ ساله اکتشافی این شرکت که شامل برداشت های زمین شناسی و تو پوگرافی ، عملیات ژئوفیزیکی ، گمانه زنی ، نمونه گیری و حفر تونل و ترانشه میباشد ، منتج به بهره برداری از منطقه ای به نام کالامین بصورت زیر زمینی گردیده است.
ماده معدنی استخراج شده پس از کلسینه شدن توسط کوره های دستی ( در محل معدن ) با عیار ۵۰ درصد روی و ۵ درصد سرب به خارج از کشور صادر می شده است.
پس از توقف ۵ ساله در فعالیت معدن (ظاهراً بدلیل نوسانات قیمت سرب و روی ) در سال ۱۳۴۳ شرکت پرژام با همکاری شرکت آمریکایی آماکس فعالیتهای جدیدی را در منطقه شروع می کند.
عمده فعالیت این دوره علاوه بـر ادامه فعـالیت قبلـی در استخراج بخش کربناته کالامین، حفـر ۹ حلقه سونداژ مغزه گیری اکتشافی با مجموع حفاری ۱۹۴۴ متر می باشد.
علیرغم مثبت بودن نتایج اکتشافات بار دیگر این معدن تعطیل میگردد. در سال ۱۳۵۲ و پس از وقفه ای چند ساله در فعالیت معدن ، بدنبال امضاء توافقنامه ای بین شرکت پرژام و شرکت ژاپنی میتسویی و نهایتاً تأسیس شرکت مشترکی به نام شرکت مهشهر ، ضمن ادامه فعالیت استخراجی بخش کالامین ، اقدام به فعالیتهای اکتشافی در بخش سولفوره معدن شد.
نتیجه ۴۶۷۱ متر حفاری مغزه گیری ( ۱۵ حلقه سونداژ ) و حفاری تونلها و ترانشه های اکتشافی منتج به محاسبه ذخیره سولفوره ای به میزان حدود ۲ میلیون تن گردید.
علیرغم برنامه ریزی شرکت مشترک به منظور استخراج و بهره برداری از بخش سولفوره ، در اواخر سال ۵۷ بار دیگر فعالیت معدن متوقف گردید.
بدنبال تصمیم وزارت معادن و فلزات سابق جهت گسترش فعالیتهای مطالعاتی ، از سال ۱۳۶۶ بار دیگـر به این کانسار توجـه ویژه ای شد.
از سال ۶۶ تا ۸۳ به مدت ۱۸ سال طرح سرب و روی مهدی آباد فعالیتهای اکتشافی بزرگی در بخش سولفوره معدن انجام داد.
با بیش از ۱۸۰۰۰ متر حفاری مغزه گیری جدید و با استفاده از اکتشافات قبلی ذخیره بیش از ۱۰۰ میلیون تن سولفوره کم عیار با متوسط عیار حدود ۵/۷ درصد روی و ۵/۲ درصد سرب و نیز بیش از ۱۰ میلیون تن سولفات باریم ( باریت ) کشف گردید.
از دیگر فعالیتهای مهم این دوره حفر چاه دو منظوره ( اکتشافی ـ استخراجی ) به عمق ۳۲۵ متر و قطر مفید ۵/۴ متر به همراه بیش از ۲۰۰ متر تونلهای مربوط به آن میباشد.
از سال ۱۳۷۹ در کنار فعالیت طرح سرب و روی مهدی آباد شرکت استرالیایی یونیون با همکاری شرکت ایتوک مطالعات تکمیلی بخشهای اکسیده شرقی و غربی معدن و نیز سولفوره جنوب معدن را آغاز نمودند .
فعالیتهای شرکتهای مذکور که بعدا تحت عنوان شرکت روی مهدی آباد انجام میگرفت تا اوایل سال ۸۵ در معدن ادامه داشت.
در این دوره حدود ۳۵۰۰۰ متر حفاری مغزه گیری و چندین هزار آنالیز شیمیایی انجام گرفته است.
سایر اقدامات این دوره عبارتند از : آزمایشات مختلف متالورژی به روش اسید لیچینک ، تعیین ذخیره نهایی معدن و ارائه گزارشات جامع زیر بنایی و فنی و اقتصادی معدن ، طراحی استخراج ذخیره اصلی معدن و نیز طراحی کارخانه فرآوری.
در آبان ماه سال ۱۳۸۴ وزارت صنایع و معادن پروانه بهره برداری معدن سرب ، روی و باریت مهدی آباد را به نام شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران صادر نمود.
در سال ۱۳۸۵ تصمیم به شروع عملیات باطله برداری و استخراج بخش اکسیده شرقی معدن شد. پس از برگزاری مناقصه بین پیمانکاران واجد شرایط ، شرکت مبین برنده این مناقصه از اردیبهشت سال ۸۶ فعالیت خود را در معدن مهدی آباد آغاز نمود.
طی فعالیت این شرکت از سال ۸۶ به مدت سه سال بیش از ۳۷۰۰۰۰۰ متر مکعب باطله برداری و بیش از ۱۳۰۰۰۰ تن ماده معدنی اکسیده کم عیار استخراج شده است.
از ابتدای شهریور ۸۹ شرکت مبین پس از برنده شده در مناقصه جدید فعالیت خود در معدن مهدی آباد را ادامه داده است.
فعالیت جدید معدن فقط در بخش کربناته پرعیار کالامین ادامه دارد. عمده فعالیتهای انجام گرفته در بخش کالامین (تاکنون ) نزدیک به ۲۰۰۰۰۰ متر مکعب باطله برداری به منظور جاده سازی و نیز استخراج بیش از ۱۲۰۰۰ تن ماده معدنی کربناته سرب و روی از دپو های باقیمانده و مدفون در زیر باطله های قدیمی مربوط به فعالیتهای زیرزمینی گذشته در این بخش میباشد.
از سال ۱۳۸۶ شرکت نوین معدن که از شرکتهای زیرمجموعه شرکت تهیه و تولید میباشد در بخش غربی معدن و در تپه های باریتی، کار استخراج و فروش سنگ باریت را به عهده گرفته و در حال فعالیت می باشد.
مهدی آباد بهادران با دو هزار و ۵۰۰۰ نفر جمعیت در بخش مرکزی مهریز قرار دارد و این شهرستان با ۵۰ هزار نفر جمعیت در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد